Ось рецепт маминої паски: 12 яєць (краще домашніх)
1-1, 200 кг борошна
1-1,5 склянки цукру (в залежності хто яку любить)
200 гр. масла
0,5 (максимум) можна і менше молока
100 гр. свіжих (мама любить Львівські) дріжджі
1-1,25 скл. родзинок
трохи олії, ціпка солі
цедра одного лимона.
Етап 1:
Дріжджі розчинити в 250 гр. теплого молока
Додати 2 стол. ложки цукру
і 3 столові ложки добре просіяного борошна
коли воно підніметься (в залежності від температури в приміщенні та якості дріжджів - від 20 хв. до 40)
Етап 2
В великому баняку (каструлі) просіяти 1 кг борошна - просіювати ретельнго, щоб добре збагатилось киснем.
Додати яйця. (Можна залишити яєць частинку на потім, щоб змащувати верх коли буде готуватись)
Масло розтопити, але не мусить бути гарячим - просто м"яким.
Додати чіпку солі,
молоко, котре залишилось (250 гр тепле- не гаряче). Цукор можна розтопити в тому ж молоці.
В це влити закваску, що піднялась і Довго Ретельно вимішувати, щоб почало відставати від рук.
Накрити рушником і поставити "рости" в тепле місце, але це не значить, що безпосередньо на щось тепле. Температура теплою та рівною повинна бути з усіх боків. Краще стерегтись протягів. Росте також десь 30-40 хв.
Накрити рушником.
Етап 3.
Вирощене тісло змішати з потертою цедрою одного класичного лимона(бажано такого цупкішого чи тонкошкірого) та родзинками.
Родзинки НЕ треба розмочувати в гарячій воді, а просто промити ретельно заздалегідь в воді кімнатної температури, або замочити в кімн. темп. воді на годинку. потім добре відтиснути. злегка просушити та перед висипанням в тісто посипати (обваляти злегка) борошном. якщо тісто "змокло" то добавити ще трохи борошна, домішати. Якщо думаєте, що замало жиру (масла), то на цьому етапі можна добавити 1-1,5 ложки олії. Ретельно домісити.
Етап 4.
Форми ретельно змастити маслом (Бажано на дно викласти пергамент теж змащений маслом). Викладати тіста на 1/3 форми. Форми НЕ повинні бути холодними, але і не гарячими.
Знов накриваєм і даємо Почати рости. до половини форми.
Ставимо в розігріту духовку, випікаєм. Температуру краще уточніть в якихось довідниках. У мами - "вона повинна бути "середньою". Відкривати духовку, особливо поки паски не виросли - не можна!
Якщо є питання - то уточнюйте :), бо записано з пам"яті.